Ревю на дантели и модели от 5 държави на празника в Калофер

Автор: Plovdiv Now 5738
Ревю на дантели и модели от 5 държави на празника в Калофер

Калофер представя своето прочуто фино плетиво с впечатляваща международна изложба на дантели от Испания, Франция, Словакия, Хърватска и България и с демонстрации на плетачките и базар на техните произведения.

Тази година проявите започват от 13 август и продължават три дни. В читалище „Христо Ботев“ ще се проведе Международна научно-практическа конференция на тема „Дантеленото изкуство – минало, настояще и бъдеще.
 
На 14 август от 20.00 часа Милица Гладнишка и Михаил Йосифов – секстет ще въведта гостите в дантелената феерия. Те ще представят концерта „Еуфория“ - луди джаз хитове, филмова музика, весели оперни аранжименти и авторска музика.
Кулминацията на празника е на 15 август, денят на успение на света Богородица е и празник на Калофер. По този случай в църквата „Света Богородица“ ще бъде отслужена света литургия и водосвет.
 
След това ще бъде открита Международната изложба на совалковата дантела, подредена в Даскал Ботевото училище. В същото време започват базарът и демонстрациите на плетене на калоферска дантела. За първи път по време на празника ще се проведе и мастър-клас. Бистра Писанчева – автор и преподавател по съвременни интерпретации на совалкова дантела ще представи пред младите плетачки своите виждания за дантеленото изкуство.
 
Вечерта ще завърши с ревю на дантели и модели от Испания, Франция, Хърватска, Словакия и България. Дефилето ще е в Даскал Ботевото училище от 19.00 часа.
Източник: karlovopress.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина