Ремонтът на пътя от “Беклемето“ до хижа “Дерменка“ започна

Автор: Plovdiv Now 21472
Ремонтът на пътя от “Беклемето“ до хижа “Дерменка“ започна

Ремонтът на пътя от "Беклемето" до хижа "Дерменка" започна.  Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ сключи договор за изпълнение на Дейност 6 „Опазване на безлесни природни местообитания чрез ремонт и възстановяване на път „Беклемето“ - хижа „Дерменка“. Договорът се изпълнява в рамките на проект „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан", финансиран чрез Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.“

Пътят е включен в категорията „пътища със свободен достъп“ и по него посетителите могат да преминават с МПС, без да е необходимо съгласуване от страна на Парковата дирекция. Поради сериозното натоварване, се наблюдава изравяне на трасето му. За да преодолеят разрушените участъци, част от посетителите излизат извън него и използват алтернативни, нерегламентирани трасета. Това води до увеличаване на ерозиралите терени, в съседство с пътя и невъзможност за естественото им възстановяване.

Предвидените по изпълнението на сключения Договор мерки, целят рехабилитация на посочения път и изпълнение на противоерозионни мерки в съседните участъци, с цел възстановяване на природни местообитания граничещи с пътя. В резултат на дейностите по договора ще бъдат предприети мерки за подобряване природозащитното състояние на природни местообитания: 6170 Алпийски и субалпийски варовикови тревни съобщества, 62D0 Оро-мизийски ацидофилни тревни съобщества и 6230* Богати на видове картълови съобщества върху силикатен терен в планините.

Източник: visitcentralbalkan.net

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина