Рейнджърът от Карлово за коронавируса: Лично взех решението да прибера майка си от Англия

Автор: Plovdiv Now 70303
Рейнджърът от Карлово за коронавируса: Лично взех решението да прибера майка си от Англия

Военнослужещият Мирослав Близнаков, чиято майка бе диагностицирана с коронавирус в Карлово, е под домашна карантина. Той и майка му не са контактували с абсолютно никого след прибирането и от Англия. Това разказа самият той в интервю пред karlovopress.com.

Както вече стана ясно, жената е хоспитализирана в инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Киро Попов“. Мирослав е изолирал и детето и съпругата си при родителите й от 19 март, а на 20 март е прибрал майка си, пристигнала от Англия на летището в Пловдив. Мирослав бил в отпуск от 13-и март и взел всички предпазни мерки при посрещането на майка си на летището. И двамата носели предпазни средства и се изолирали в къщата, в която живее военнослужещият.

Ето какъв е разказът му от първо лице за случилото се:

"Лично взех решението да прибера майка си от Англия, поради причината, че там не се взимат никакви мерки за ограничаване на заразата, а тя е от най-рисковите групи. Страда от сериозно сърдечно-съдово заболяване, има операция и хронично заболяване на белите дробове.

Взех мерки предварително, още преди да се прибере. Излязох в отпуск, ограничих всякакви контакти.  На 20-и март я посреща на летището. Оттогава насам ние не сме имали контакт с абсолютно никого, освен със Спешна медицинска помощ.

Когато я взех от летището, тя се чувстваше прекрасно. Казала, че самолетът бил пълен. Прибрахме се вкъщи, легнахме си. Към 11:30 -12:00 часа майка ми ми позвъни и ми каза, че е вдигнала температура. Не беше особено висока – 38 градуса. Казах и да ми даде декларацията, която е попълнила на летището. Там имаше указания, които спазих. Първо се обадих на РЗИ- Пловдив. Оттам регистрираха случая, записаха всички данни. Казаха да се обадя на Спешна помощ – направих и това. Оттам ме насочиха към нашата Бърза помощ, дадоха ми указания и след около 40 минути дойде линейка и екип на РЗИ от Пловдив, с всички необходими предпазни средства. Качиха я в линейката и я закараха в Инфекциозното отделение в Карлово. Аз останах вкъщи, като към 2:00 часа майка ми ми позвъни и ми каза да я прибера. Лекарите и били казали, че нищо и няма. Попитах я дали е сигурна, че трябва аз да я прибера, а не трябва да си стоя вкъщи. Тя отговори: Не, не, докторът каза да дойдеш да ме прибереш.

Отидох пред отделението, майка ми се качи в колата, аз разговарях с доктора около минута. Той ми обясни, че няма симптоматика на коронавирус и състоянието и се дължи на стрес и умора. На другия ден ми се обадиха около обяд да ми кажат да докарам майка ми в болницата, защото трябвало да бъде под наблюдение.

Искам да подчертая, че през това време ние не сме били контактни с абсолютно никого.

Попитах: Добре, а защо изобщо я изписахте вчера? Отговориха: Г-не, докарайте я. Попитах пак сигурни ли са, че аз трябва да я докарам. Отговориха, че няма проблем. Отново взехме всички предпазни средства – аз сложих маска, ръкавици, майка ми бе с маска. Дори не съм слизал от колата, когато я оставих пред Инфекциозното отделение.

От този ден аз си стоя вкъщи под карантина. Запасил съм се с продукти седмица по-рано, защото знаех, че, независимо дали майка ми е болна или не, трябва да остана 14 дни вкъщи. Имам всичко необходимо и не си подавам носа навън, даже на двора не излизам".

Мирослав твърди, че в медийното пространство са се появили противоречиви публикации, а някои от съгражданите му са притеснени от случая. До преди няколко дни вирусът протичал без симптоми. От днес започнали пробождания в гърдите и кашлица. 

"Призовавам ви да останем хора, защото никой не е застрахован, никой няма нужда от това, което се случва в момента. Това може да се случи на всекиго и ще продължи да се случва, защото в нашата община много хора се прибраха от чужбина. Ако всеки вземе мерките, които взех аз - да потърси компетентните органи при първите симптоми и да спазва карантината, това нещо ще се тушира още в зародиш", призовава своите съграждани Мирослав. "Чист съм пред себе си и съгражданите си, направил съм всичко, което трябваше да направя!", допълва той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина