Пуснаха трите мечета на свобода в “Централен Балкан“

Автор: Plovdiv Now 397
Пуснаха трите мечета на свобода в “Централен Балкан“

Трите малки мечета, които през април 2018 бяха намерени бедстващи в района на язовир Доспат, вече са пуснати да живеят на свобода в Национален парк „Централен Балкан“.

Проведената за първи път в България подобна акция е благодарение на екип от Министерството на околната среда и водите, Организацията за защита на животните „Четири лапи“ и експерти от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“. 

Новият дом на мечетата е резерватна територия, предварително избрана от служители на Парковата дирекция и експерт от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН като най-подходяща за повторното връщане на мечета в природата  – гориста, охранявана, далеч от населени места.

Припомняме, че мечетата прекараха близо година в спасителния център „Арктурос“ в Северна Гърция, където по специална програма за реадаптация са приучени да оцеляват в дивата природа. Според специалистите от гръцка и българска страна животните вече са на възраст и с размери, подходящи за връщане в природна среда.

Наречени са Радостина, Митко и Йонас. Поставени са им нашийници с GPS устройство. Това ще позволи да се проследява тяхното движение, да се отчита доколко успешно е връщането им към самостоятелен естествен начин на живот и при необходимост – осигурява възможност за реакция от страна на парковата дирекция.

Източник: visitcentralbalkan.net.

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина