Производителите на рози в Карловско основават асоциация

Автор: Plovdiv Now 25919
Производителите на рози в Карловско основават асоциация

Асоциация ще основават собствениците на розови насаждения в Карловско, като това е било решено на вчерашното им събрание в зала "Васил Караиванов" в Община Карлово, съобщава pbnovini.com.

На 20 май ще бъде свикано учредително събрание, а общинската администрация ще окаже помощ с подготовката на необходимите и регистрирацията в съда. В асоциацията ще могат да членуват и розопроизводители от Пловдивска, Пазарджишка и Старозагорска област.

Асоциацията ще защитава интересите на собствениците на розови насаждения. В момента много от малките и средни земеделци не са регистрирани и няма яснота дали розовият цвят, произведен от тях, ще бъде изкупен от розоварните или дали цените няма да са обидно ниски. 

Проблем се очертава и през тази кампания, тъй като още от миналата година има свръхпроизводство на рози. Към момента няколко производители коментираха пред репортера ни, че им се предлага цена от 1,50 до 2,20 лева за кг. гюл.

Закона за защита на маслодайната роза, приет на първо четене в Народното събрание.

Припомняме, че целта на новия закон за защита на маслодайната роза, приет на първо четене, е да се създаде единна национална регламентация за производство и преработка на маслодайна роза, която да гарантира качеството на българското розово масло.

Необходимостта от създаването на закона идва от факта, че до този момент не съществува правна рамка, с която да се регулира производството и преработването на рози. Земеделските стопани ще отглеждат насаждения само от сертифициран посадъчен материал.

Ще се регламентират взаимоотношенията между производители и преработватели чрез сключването на договори за изкупуване на цвят от маслодайна роза. Приемането на закона се налага поради настъпилите през последните години процеси на масово създаване на насаждения от маслодайна роза с неясен и разнороден сортов състав, различни стопански качества и свръхпроизводство на розовия цвят.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина