Проф. Николова: Христо Тахчиев беше със сърце, на което пишеше Карлово

Автор: Plovdiv Now 52934
Проф. Николова: Христо Тахчиев беше със сърце, на което пишеше Карлово

Тъжна и изненадваща новина се разпространи в социалните медии. В Карлово е починал инж. Христо Тахчиев. Стотици карловци го изпратиха на 12 октомври като едно съкровище от ценности, уникално съчетание от човечност, професионализъм, коректност и всеотдайност.

Тахчиев беше със сърце, на което пишеше Карлово. Когато дойдох в града през 1990-те години да правя археологически разкопки като завеждащ отдел ''Археология'' в Исторически Музей Карлово, той бе единствения компютърен специалист, с който се познавах. Изключително ми помагаше и направи програмата за международния археологически симпозиум през 1995, който остана и досега недосегаем по ниво на участващи учени от целия свят. И никога Тахчиев не показа, че му отнемам от свободното време или че трябва да платя нещо. Беше всеотдаен за Карлово, пиша със сълзи в очите, защото като него като че ли няма други в нашия град днес. Да припомня и лавицата с карловски книги в книжарницата му, за продаването на които не вземаше никаква комисионна.  

Карловци го познават и като заместник-председател на Туристическо дружество ''Васил Левски'' с активна дейност, като създател на сайта karlovobg.eu, лидер в Ротари клуб и собственик на най-популярната в града книжарница с компютърни услуги, която вече две години е между най-добрите в Карлово. Посмъртно, инж. Христо Тахчиев е номиниран тази година за най-добър за безценен целоживотен принос към утвърждаване на съвременната културна идентичност на карловци.

Поклон!

Проф. Лолита Николова

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина