Проф. Лолита Николова: Левски и Линкълн - двама световни хуманисти от 19 век, толкова необходими и днес

Автор: Plovdiv Now 10051
Проф. Лолита Николова: Левски и Линкълн - двама световни хуманисти от 19 век, толкова необходими и днес

Ейбрахам Линкълн (1809-1865), 16-ият президент на САЩ, извоюва мястото си между най-великите герои в САЩ, тъй като спасява съюза на младата американска държава и освобождава робите.  Васил Левски (1837-1873) се смята за Апостола на българската свобода и най-великия герой в българската история, тъй като посвещава живота си на създаване на организация за освобождаване на българския народ от политическата, икономическа и културна зависимост от Турската (Османската) империя. Поради тясното негативно отношение към робството (‘‘Днешният век е век на свободата‘‘ - Васил Левски), съпроводено с активни действия, те са едни от най-великите хуманисти в човешката история на всички времена. И двамата са жертва на насилствена смърт – смъртоносно покушение на Линкълн (1865) и обесване на Васил Левски (18.02.1873) след издаване на смъртна присъда през януари 1873.

И двамата ги убиват в момент, когато са най-необходими на нациите си да ги възстановят за светло демократично бъдеще – чрез спасяване на съюза (Линкълн) и освобождаване на България (Левски).

Сходството и различието в живота на световните хуманисти се слива в звездата на безсмъртието и личния пример и с изключителното въздействие върху българската нация до днес.

Празнувайки 184-та годишнина от рождението на безсмъртния Левски на 18.07.2021 г., като съвременно глобално общество всеки вижда Левски не само като българския герой, но като герой на своето време от най-висока световна величина. И ако се учудваме, че в 19 в. все още е имало робство по света, то историята ни учи, че определени явления са в състояние да се възродят и от всички нас зависи в 21 в. да бъдем особено чувствителни към всичко, което би застрашило хуманизма. Защото, както казва Левски, “Времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме. ”

Проф. Лолита Николова

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина