Принцеса предостави на болницата в Карлово оборудване и консумативи на стойност 150 000 лв.

Автор: Plovdiv Now 67404
Принцеса предостави на болницата в Карлово оборудване и консумативи на стойност 150 000 лв.
Голямо дарение, състоящо се от болнично оборудване и консумативи, получи болницата в Карлово. Подръкът е на приблизителна стойност 150 000 лв. и е предоставен от принцеса Теофана фон Саксен, носител на тазгодишната Национална награда за дарителство на името на братя Евлогий и Христо Георгиеви.
 
"Това е добро дело в един знаков период – преди Коледа, а общинската болница винаги е била наш приоритет", отбеляза на пресконференция кметът и благодари на принцеса фон Саксен и Ротари клуб в Карлово за щедрото дарение. За доставката са платени 15 000 лв. допълнителни разходи – 5 000 лв. за транспорт от Германия, заплатени от община Карлово, както и 10 000 лв. от активите на болницата.
 
Основният пакет от дарението включва 42 броя трикомпонентни болнични легла, с механизми за вдигане и сваляне, 2 апарата „Сименс“ за диатермално лечение за отделението по физиотерапия, 1 велоергометър „Хелиге“ за извършване на тест на пациенти, преди да бъдат подложени на коронарография.
 
Допълнителният пакет включва работно облекло за лекари и санитари, инвалидни и тоалетни столове, детски колички, 50 медицински чанти, пациентски столове и табуретки, ортезни обувки за хора на физиотерапия след фрактури, кушетки, специални уреди за събиране на прането и други консумативи.
 
„Всичко това е много необходима помощ за болницата. С част от дарението ще бъдат подменени леглата във вътрешно и неврологично отделение“, каза д-р Пелев и благодари на принцеса фон Саксен, на д-р Кабаиванов за транспортните разходи, на Ротари клуб Карлово и фирма „Терасист“, която е осигурила машина за разтоварване на дарението.
   
Община Карлово подготвя проект за енергийна ефективност на болницата, който до пролетта ще бъде готов и общината ще може да кандидатства за финансиране. По проекта се предвижда да бъде обновена фасадата на болницата, монтирани автоматизирани радиатори и сградата да отговаря на всички мерки за енергийна ефективност, което ще доведе до значителни икономии. Със собствени средства община Карлово е извършила преасфалтиране на паркинга пред болницата.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина