“Приятели на гледането“ - Карловският художник Румен Читов кани пловдичани на изложбата си

Автор: Plovdiv Now 3211
“Приятели на гледането“ - Карловският художник Румен Читов кани пловдичани на изложбата си

Карловският художник Румен Читов кани пловдичани на изложбата си "Приятели на гледането". Домакин е галерия "Резонанс". Вернисажът е на 7 юни, понеделник, от 17.00 до 19.00 часа.

Румен Читов е роден в Карлово на 5 декември 1960 година. През 1980 завършва Художествена гимназия „Дечко Узунов” в Казанлък. През 1988  завършва Художествена Академия в София, специалност живопис. От 1990 година е член на съюза на българските художници.

Картини на Румен Читов са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ-Пловдив, ХГ-Русе, ХГ-Видин, ХГ-Казанлък, ХГ-Търговище, ХГ-СтараЗагора, ХГ-Варна, Министерство на Културата, България, както и на частни колекции в Германия, Белгия, Бразилия, България, Люксембург, Франция, Италия, Испания, Гърция, Великобритания.

ПРИЯТЕЛИ НА ГЛЕДАНЕТО

Началото е личният поглед. Получавам частица от огромността на знанието директно, дори без особена необходимост от разсъждение. Не е необходимо да дефинирам същността на наблюдаваното. Свободно реещият се поглед носи определено ниво знание, но още е лишен от вглъбеното разсъждение. Имам радостта да гледам и осезавам пъстротата на света наоколо - приятен, безконфликтен празник на лично сетивно визионерство. Подобна практика е прекомерно самотна и самодостатъчна, изолирана в конкретиката си, поради което, като следствие се оказва неудовлетворителна.

Следва виждането – пътят от началото на погледа към проблемите, свързани с разбиране наблюдаваното. Отговорност да осъзная дълбинността на феномените, фокусирали вниманието ми. Това е форма на растеж. Освежаващата разходка на погледа и виждането вече е специфично вътрешно, по-задълбочено осезание, ангажирано с претенцията да узная и позная наблюдаваното, да го „притежавам“ в ума си и през призмата на лични способности, да класифицирам осезаното - видяно като ценност или значимост.

Стремя се да обобщя наблюдаваното, до голяма степен примирен пред необхватната му неизследимост и в дързостта си съзирам нови цветове и други форми. Имам необходимостта от обобщаване на визията, искам да я изживея сюблимно, безусловно и тотално. Това е моето докосване до вселената на живота в отдаденост на съзерцанието.

И ако успея да споделя вълненията си, ако успея да ги предам на публиката си, това е друго начало – начало на създаване на кръг от единомишленици по отношение на способността да гледаме, виждаме и съпреживяваме различното и специфично в света. Това вече е споделено богатство на изкушени от визионерство хора, отделени в кръга на свои предпочитания и вълнения. Наричам ги приятели, споделящи моята способност и радост да гледам, виждам и разбирам света по личен начин.

Румен Читов

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина