Президентът Радев в Калофер: Ботев и неговите юнаци показаха, че нищо не е обречено

Автор: Plovdiv Now 1698
Президентът Радев в Калофер: Ботев и неговите юнаци показаха, че нищо не е обречено

"В цялата година ни е отредена само една минута на мълчание. Кой, ако не Ботев, знае цената на говоренето. Днес мнозина избират да слугуват на лъжата. Ботев и неговите юнаци показаха, че нищо не е обречено. Свободата е в ръцете на младото пололение. От тях зависи дали ще го веем или в му се кланяме в музеите", с тези думи президентът се обърна към събралите се пред паметника на поета - революционер Христо Ботев в Калофер. 

Държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова посетиха Национален музей „Христо Ботев“, а преди това положиха цветя пред бюст-паметника на Ботев и на неговата майка Иванка Ботева. Цветя бяха положени и от премиерът - Бойко Борисов. 

Днес се навършват 144 години от гибелта на поета революционер. По традиция в цялата страна, точно в 12 часа ще бъдат пуснати сирените в памет на загиналите герои. Празникът официално се чества от 1901 година. Тогава на тържествата на връх Вола са присъствали и Ботеви четници.  Почти половин век по-късно - през 1948-ма за първи път е имало едноминутно мълчание. Оттогава до днес, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна дават сигнал за почит.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина