Президентът Радев и Илияна Йотова пристигнаха в Калофер

Автор: Plovdiv Now 4194
Президентът Радев и Илияна Йотова пристигнаха в Калофер

Президентът Румен Радев пристигна Калофер, където в 11.30 часа пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“ ще участва във възпоменателната церемония по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

В момента Румен Радев провежда среща с кмета на града Румен Стоянов в сградата на кметството. След това държавният глава ще посети Национален музей „Христо Ботев“ и ще положи цветя пред бюст-паметника на поета-революционер и на неговата майка Иванка Ботева.

Във възпоменателната церемония в Калофер и срещите с местното ръководство ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Днес отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Тази година се навършват 144 години от гибелта на свидния син на Калофер.

По традиция, в цялата страна точно в 12 часа ще бъдат пуснати сирените в памет на загиналите герои. Празникът официално се чества от 1901-ва. Тогава на тържествата на връх Вола са присъствали и Ботеви четници.  Почти половин век по-късно - през 1948-ма за първи път е имало едноминутно мълчание. Оттогава до днес в продължение на 2 минути сирените в цялата страна дават сигнал за почит.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина