Преместиха датите на спектакъла “Под игото - 1894-та“ в Сопот и Карлово

Автор: Plovdiv Now 4470
Преместиха датите на спектакъла “Под игото - 1894-та“ в Сопот и Карлово

Отложено е с няколко дни представянето на спектакълът "Под игото - 1894-та" в Сопот и Карлово. Вместо на 21 октомври, той ще се играе на 2 ноември в Сопот, в читалище "Иван Вазов", от 19,00 часа, както и на 3 ноември, отново от 19,00 часа, на сцената на читалище "Васил Левски".

С нея Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово ще отбележи 75 години от създаването си както и 170 години от рождението на Патриарха на българската литература.

Автор: Гергана Змийчарова
Режисьор: Петринел Гочев
Художник: Гергана Лазарова - Рънкъл
Хореограф: Светлана Цвяткова

Участват: Надежда Петкова, Стоян Руменин, Димо Димов, Таня Йоргова, Петко Петков, Анатолий Ставрев, Светослав Славчев, Любен Попов, Найден Банчевски, Гордан Коев, Боян Петров, със специалното участие на Валентин Петров и актьорски състав от театрална школа „Котешката къща“ - Габрово: Адриана Кънева, Виктория Витанова, Ивет Симеонова, Йонислава Дончева, Мария Иваничкова, Мая Дянкова, Мелани Борисова, Николет Иванова.

Билети се продават на касите на читалищата.

„Под игото – 1894-та“ е нова българска пиеса за трудностите и перипетиите около амбициозното първо българско издание на романа „Под игото“ от младия издател Тодор Чипев в бедна и объркана, тъмна и кална, едва прохождаща следосвобожденска България.
Събитията много напомнят на днешните – метежи по улиците, стачки, интриги и ламтежи за власт, на фона на които един писател, един издател, един фотограф и група литератори, актьори и художници се опитват да издадат книга във вид и със съдържание на световно ниво.

Както тогава, така и днес, да намериш пари, за да създадеш изкуство, се оказва отчайващо сложно, на фона на крясъците пред парламента и прегрупирането на политическите сили. И почти толкова безсмислено, колкото да се опитваш да продадеш после това изкуство на един гладуващ, разгневен и обиден народ…
Но една шепа хора тогава (и една шепа хора днес) са убедени, че „Ние ще умреме. Ей тука - дето сме се събрали. Ще умреме и я ни запомни някой, я - не. А "Под игото" ще остая!“

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина