Представят книгите на Катя Зографова в Карлово

Автор: Plovdiv Now 8626
Представят книгите на Катя Зографова в Карлово

Историческият музей и Етнографският комплекс "Старинно Карлово" канят на среща-разговор и на представяне книгите на Катя Зографова.

Авторката, Катя Зографова, е Главен уредник на Вапцаровия музей в София. 

Родена е на 11 май 1957 г. в Панагюрище. Завършва българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През 1989 г. печели конкурс и започва работа в Националния литературен музей в София. Години наред е директорка на къща музей „Никола Вапцаров“ (2002 – 2009), а от 2010 до 2016 г. е директор на Националния литературен музей. От 2016 година отново е главен уредник на къща музей "Никола Вапцаров.

Има над 600 публикации в печатните медии. Участва в над 40 научноизследователски сборници, съставя и предговаря книги, пише за български писатели и художници.

Участник и консултант в документални филми за Елисавета Багряна, Иван Ненов, Никола Вапцаров, Яворов, Димчо Дебелянов, кафе-сладкарница „Цар Освободител“, литературните места на София.

Главен фокус на изследванията ѝ е периодът на 20-те-40-те години на ХХ век.

От 2019 г. по покана на Фондация „Прочети София“ води литературни разходки „Непознатите класици“ и „Непознатите бохеми“.

Книгата ѝ за Чавдар Мутафов е отличена с международната награда на Панаира на книгата в Ниш, а „Многоликата българка“ – с националната награда „Блага Димитрова“. През 2015 г. е удостоена с националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ и със златна монета „Писменост“ на Съвета на европейската научна и културна общност, „Творец на Панагюрище“.

Нейни текстове са превеждани на френски, италиански, английски, полски, гръцки и руски.

Членува в Съюза на българските писатели, Клуб на българските писателки, Дамския литературен салон „Евгения Марс“ и Женското патриотично дружество „Райна Княгиня“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина