Представят книгата „Съграждането на модерна България“ в Карлово

Автор: Plovdiv Now 4788
Представят книгата „Съграждането на модерна България“ в Карлово
Исторически музей Карлово Ви кани на представяне на книгата „Съграждането на модерна България“ от автора проф. Д.И. Н. Милко Палангурски, което ще се състои на 30 май /четвъртък/ от 17:00 часа.
 
В книгата се представят два основни процеса: възкресението на държавността и изграждането на демократичната система на модерна България. Възстановяването на държавността е събитие, което практически връща българите на европейската политическа карта и предопределя новата политическа карта на Европейския югоизток, събитие, което не може да не се следи под лупа от дипломати, вестникари и политици.
 
Съграждането на държавата не е еднократен акт и отнема известно време по-време и след края на войната. Всичко започва с Одринското примирие през януари 1878 г. и завършва с избора на първия парламент по Търновската конституция през есента на 1879 г., когато се създава и последната основна институция на младата държава. Възвеличавана, обругавана, подценявана, но съществуваща, родната конституционна система работи и за учудване на мнозина обикновено оцелява, възкръсва и както е модерно да се казва - при нужда успешно се рестартира.
 
Нито авторитарните режими, нито тоталитарната власт успяват да ликвидират мразената и натискана по всевъзможни начини конституционна система - рано или късно тя се връща в правния свят, и то обикновено като надежда за мнозинството в обществото.
Милко Палангурски е професор, доктор на историческите науки. Той е дългогодишен преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, води лекционни курсове и в други висши учебни заведения у нас и в чужбина. През годините заема редица административни длъжности в университета: заместник-декан, заместник-ректор; ръководител катедра, председател на общото събрание на Исторически факултет. Научноизследователските му интереси обхващат: политическа история на България; дипломатически връзки на България с Русия; стопанска история и конституционно устройство на България. Автор е на повече от 20 монографии, учебници и учебни помагала.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина