Празникът на розата започна! Откриха розобера в Карлово

Автор: Plovdiv Now 13984
Празникът на розата започна! Откриха розобера в Карлово

Старт на розобера бе даден тази сутрин в Карлово с ритуала "Гюл се рони". Богата програма очаква жителите и многобройните гости на града през следващата седмица. Със своите изпълнения в ритуала се включиха певческа група “Ведрина”, танцова формация “Жар” е, танцов клуб „Старопланинска китка” и Женска певческа група за автентичен фолклор при НЧ „Васил Левски”. В розобера се включиха и участничките в конкурса „Царица на Розата“ – Карлово 2022 г., водени от новоизбраната Царица на розата - Миглена Мандраджиева. 

С възстановката се  дава символичен старт на Празника на розата – Карлово. Кулминацията на  тържествата ще бъде на 28-ми май. От ранни зори в розовите полета на Карлово гостите ще бъдат посрещнати с питка, за да наблюдават ритуала „Розобер” и да се насладят на богата фолклорна програма.

След това ще се прведе фолклорното шествие на Царицата на Розата с участието на фолклорни състави, което ще започне от ул. “Водопад“ и ще завърши на пл. „20-ти юли“. Там ще се състои фолклорен танцов спектакъл.
 
Празникът ще се пренасе в къща „Бухалов хан“, където гостите ще могат да наблюдават демонстрация на розоварене и фолклорно надиграване. Те ще имат възможност да разгледат занаятчийските ателиета, да дегустират продукти от роза, да поиграят хоро, да се насладят на вълшебния звук на българските гайди и на фолклорна програма, типична за региона, съобщават организаторите. 
 
Ето я и програмата:

09:00 часа
Розовите градини на Карлово
Ритуал „Розобер“
10:30 часа
Ул. „Водопад“
Фолклорно шествие на Царица роза с участието на фолклорни
състави
10:45 часа
Пл. „20-ти юли“
Фолклорен танцов спектакъл
11:30 – 16:00 часа
Къща „Бухалов хан“
Демонстрация на розоварене
Тур обиколка на занаятчийските ателиета
Дегустация продукти от рози
12:00 – 13:30 часа
Двора на къща „Бухалов хан“
Фолклорно надиграване с участието на гайдари в двора на къщата
20:00 часа,
Пл. „20-ти юли“
Музикална програма
 
Снимка: http://karlovo-news.com/

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина