Празникът на лавандулата в Карлово - настроение, артистичност и начало на летния културен сезон

Автор: Plovdiv Now 7583
Празникът на лавандулата в Карлово - настроение, артистичност и начало на летния културен сезон

В тези дни на усилено прибиране на реколтата от лавандула артистичният сегмент от Карлово внесе радост и колорит в трудовото ежедневие на производителите. В културната атракция ''Автограф от Подбалкана'', на ул. Криволак 30 в Карлово, г-н Тодор Тодоров разказа преди два дни на децата от Академия Карлово за съвременните тенденции в развитието на лавандуловото производство. 

В Бухалов хан вчера пък имаше артистична програма, в която заедно с международноизвестните Карловойс, носители на десетки грамоти и награди, се включи и местна балетна група, напомняйки за легендарния карловец Пешо Радоев. Дано талантливи хореографи успеят да възстановят основните елементи от школата на първия професионален балетмайстор в България, който успява да интегрира танцовото фалклорно наследство в универсалния балетен стил, създавайки уникално изкуство.

По време на артистичната програма на терасата на Бухалов хан деца от различни възрасти рисуваха въодушевено с доминиращи лилави пастели рефлекции на тема лавандула. Сияна Зонева (7 г.) предпочете нейната русалка да бъде лавандула, а Адриан Иванов (7 г.) избра превъплъщение на лавандулата в странно страшилище. Други деца възпроизведоха традиционните лавандулови клонки. Като на всеки празник атмосферата в Карлово беше слънчева и радостна и всички присъстващи в Бухалов хан се сляха с артистичния дух на лавандуловия свят, пресъздаден от малките карловски таланти.

Централно културно събитие бе откриването на изложба на известната карловска художничка Пена Николова, която има много ученици в града. Картините са подредени в различни стаи Белия двор в Старинно Карлово, а дворът се оказа малък да събере всички, дошли да поздравят художничката за новата изложба. Друга известна карловска художника, Нина Канарова, подчерта, че ценността на една общност се определя по отношението й към науката, изкуството и културата, които са всепризнатите световни критерии за представителност на различни нива. Тя определи стила на Николова като различен артистичен прочит на карловските къщи, които са традиционна тема за най-известните български художници. Между присъстващите на откриването бяха Дечко Тодоров и проф. д-р Лолита Николова, които специално поздравиха г-жа Пена Николова заедно с много нейни близки и ученици.

Празникът на лавандулата е и своеобразно откриване на летния културен сезон в Карлово, който, независимо от ограниченията, е наситен с интересни прояви до есента.

Източник: Академия Карлово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина