“Празник на цветята“ - изложба е новата културна атракция в Карлово

Автор: Plovdiv Now 8471
“Празник на цветята“ - изложба е новата културна атракция в Карлово

Изложбата ''Карловски художници – Празник на цветята'' е новата културна атракция в Карлово на ул. "Търговска" № 7 в центъра на града. Тя е съвместна инициатива на галерия ''Даниел'' и клуб ''Родолюбие'' с ръководител г-жа Антоанета Тенева.

Изложбата бе открита на 19 юни с избран художник г-жа Даниела Митова. Това е първа изява на талантливата художничка, която бе открита от проф. д-р и. д-р о. Лолита Николова и поканена да зарадва с цветята си карловци и гости. С типичната си скромност и стеснителност Даниела рисува само по поръчка. Тя е всъщност от Сопот, но работи в Карлово.

''Заговорихме се за изкуство и Даниела сподели, че и тя рисува, но не практикува'' – спомня си проф. Николова началото на проекта. ''Поръчах една картина за новата галерия, която открихме с брат ми, художника Даниел Хитков, на ул. Търговска 7, благодарение на добрата воля на г-жа Антоанета Тенева. След няколко дни Даниела каза, че е готова с творбата си и аз не само я харесах, но прецених, че може да се предложи на карловската публика".

Но всъщност истинският живот е възможността да се интегрираш с общността и да се радваме взаимно на нашите качества и ценности. Всичко останало е социална форма на шизофрения. Без активна интегрирана общност с утвърждаване на общи ценности няма и истинско лично щастие. Ние всички сме хора благодарение на социализацията ни и всеки опит да се фрагментира общността – съзнателен или несъзнателен, е бумеранг за гражданите от тази общност'', с усмивка завършва проф. Николова.

Заедно с Даниела, в ''Карловски художници - Празник на цветята'' представят картини и Мария Василевска, Мария Кабакова, 7. г., Лолита Николова, Петър Николов, Димитрия Тенева, 7 г., Стела Тодорова, 10 г.  и Сияна Зонева, 7 г.  При откриването й участваха с рецитации и ученици от Клуб Родолюбие –  Димитрия Тенева,  Нели Николова и Минко Тенев.

Изложбата е синтеза на таланта на няколко поколение карловски творци – от ветерана, носител на наградата на Карлово, Петър Николов, 92-годишен, до 7-годишните Димитрия, Мария и Сияна, които впечатляват с таланта си. Нейната основна задача е да представи изкуство за продаване – картини, които са на достъпни цени и могат да бъдат в дома или офиса на всеки, който си хареса някои от тях.

Особено впечатляват с творбите си малките художници от Академия Карлово. Учейки английски в лятната школа, те имат възможност и да рисуват, тъй като креативността в изкуството помага на усвояването на тайните на нов за тях свят. През последните седмици Димитрия, Мария, Сиана и Стела се готвят усилено за арт-ателието по време на Празника на лавандулата на 26.06 в Бухалов хан, Старинно Карлово.

В изложбата Петър Николов, Лолита Николова и Мария Василевска отдават предпочетание към абстрактното представяне на цветята. Всеки от тях допълва природата със собствения си артистичен език.

Изложбата е една от иновационните летни културни атракции в Карлово, която може да се види безплатно от всеки.

Източник: Академия Карлово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина