“Патриотични уроци“ в Карлово, доц. Александър Йорданов представи книгата си

Автор: Plovdiv Now 5310
“Патриотични уроци“ в Карлово, доц. Александър Йорданов представи книгата си

Доцент Александър Йорданов представи пред карловската публика новата си книга „Патриотични уроци“. 

Патриотизмът е несъвместим с чуждопоклонничеството, е на мнение авторът. Трябва да се казва истината за миналото и днес. За това говорят 38-те урока в книгата.

Александър Йорданов представя някои от най-важните събития и личности от новата българска история от гледна точка на националнитe интереси. В центъра на авторовото разбиране на историята е съдбата на човека. Оригинален е прочитът на делото на личности като Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Иван Вазов, Димо Кьорчев, проф. д-р Иван Шишманов, Пейо Яворов, Димитър Талев, Александър Караманов и др.

Книгата заяга и отражението на Балканската война върху литературата, както и наблюденията върху образа на Македония в българската литература, борбата за свобода и независимост на българските горяни и балтийските „горски братя”. Осветляват се малко известни драматични страници от историята и на други народи – трагедията „Катин”, Гладомора в Украйна, „Пражката пролет”, раждането на полската „Солидарност” и др.

Книгата е посветена на паметта на двама достойни българи - големият български писател, драматург и публицист Георги Марков и Илия Минев – несломимият борец за свобода и човешки правдини.

Източник и видео: karlovo.tv.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина