Овладяно е положението в Слатина, доброволците отиват в Каравелово и Богдан

Автор: Plovdiv Now 7220
Овладяно е положението в Слатина, доброволците отиват в Каравелово и Богдан

Постепенно връщаме наводнените села към нормалния начин на живот. Като добрата новина е, че в село Слатина частните домове са напълно почистени и остават само три обществени сгради. Това заяви областният управител на Пловдив Ангел Стоев. Поради тази причина всички доброволци са насочени към Каравелово и Богдан, където продължава разчистването на домове и дворове.

На място в момента има 450 военни. В Каравелово работят днес 200 доброволци от областната и държавна администрация. 200 души има и в Богдан, като те са най-вече от президентската администрация, има и служители от областните администрации на София-област, Хасково, Пловдив и Стара Загора.

През уикенда се очакват над 1000 доброволци, като такива ще има и от националното сдружение на студентските съвети.

 „Основно са почистени улиците, като това беше приоритетната ни задача, за да можем да стигнем до къщите. В следващите дни се насочваме към частните имоти“, заяви още Стоев.

Осигурени са и 22 фургона, които предстои да бъдат доставени в следващите дни.

Областният управител благодари и на всички, които предоставят техника, като в момента е необходима основна малогабаритна. Получена е помощ от община Садово, именно на такава техника.

„И в трите села електрозахранването е възстановено на 100 %, все още не пуснато улично осветление, тъй като е разрушена инфраструктура. Водата е възстановена на 50%, като предстои възстановяването на водопроводи“, каза той.

В понеделник 378 семейства ще получат еднократна помощ от държавата от 375 лева.

Между 12-15% от къщите са необитаеми, като това затруднява разчистването, тъй като там не протичат дейности.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина