Отличиха талантите в майсторския клас по барокова музика в Карлово

Автор: Plovdiv Now 8706
Отличиха талантите в майсторския клас по барокова музика в Карлово

Майсторският клас по барокова музика, който се проведе от 5  до 10 февруари 2019 година в Народно читалище „Васил Левски-1861г.” Карлово, завърши с неделно матине на участниците в него, съобщиха от читалището.

Младите оперни певци и инструменталисти от България, Македония, Гърция и Русия получиха сертификати от Йосиф Герджиков, водещ на майсторския клас. Специалната награда получи пианистката Мира Искарова за изключителен талант и най-висок професионализъм на завършен артист при занимания с певци и инструменталисти с музиката на барока в град Карлово. Подаръци получиха и всички други участници от името на Община Карлово.

Припомняме, че инициативата е част от Международния конкурс „Розата на Евтерпа в Карлово“, който се организира от Вероник Стеене и Община Карлово ежегодно през септември. Тази година майсторският клас беше посветен на две юбилейни годишнини – 360 години от рождението на Хенри Пърсел и 260 години от кончината на Георг Фридрих Хендел – велики имена на композитори в световната класическа музика.

Бароковият стил, в който творят своята музика английският композитор Хенри Пърсел и германският музикант Георг Хендел е помогнал да се създадат музикални жанрове като опера, кантата, соната, оратория и концерт. Основната тема на майсторския клас на Герджиков беше „Английски барок 17-18 век: Принцип на бароковата интерпретация и импровизация за певци и инструменталисти“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина