Откриха възстановената къща на Иван Грозев, сподвижник на Левски и кмет на Карлово

Автор: Plovdiv Now 5154
Откриха възстановената къща на Иван Грозев, сподвижник на Левски и кмет на Карлово

Реконструираната и възстановена къща на индустриалеца и предприемач, възрожденеца и сподвижник на Левски, Иван Грозев беше открита вчера на официална церемония в Карлово.

Идеята за възстановяването й се ражда преди четири години, по повод 120 години от създаването на Българската търговско-промишлена палата, разказа на церемонията нейният председател Цветан Симеонов. Той благодари на всички – дарители и местна власт, работили за запазването на този уникален паметник на културата.

Като символ на благодарността на карловци Цветан Симеонов получи юбилейна монета, издадена по повод честването на най-големите дарители в историята на България – братя Евлогий и Христо Георгиеви.

На тържествената сесия в Обредния дом изказвания направиха директорът на НМ „Васил Левски“ Дора Чаушева, арх. Атанас Динев, който представи архитектурния проект по възстановяване на къщата и Константин Чакъров, автор на художествено-историческата експозиция.

Архиерейският наместник на карловска духовна околия, Негово Високоблагоговейнство иконом Марко Тодоров извърши благодарствен молебен и освети къщата.

Иван Грозев е карловец, съратник на Васил Левски и развиващ дейността си в първите три десетилетия на свободна България. Роден в Карлово през 1847 г., учил във висше търговско училище във Виена и във военна школа в Белград. Преди Освобождението работи по строежа на железопътни линии, построява вълнено-текстилна фабрика в родния си град, по-късно разрушена. Веднага след Освобождението служи в администрацията, като председател на Пловдивския окръжен съвет. От 1879 до 1883 година е кмет на Карлово. След 1884 година се заема с широко предприемачество.

През 1885 година основава Българско строително дружество, което изпълнява държавни поръчки, включително завършената през 1888 г. железопътна линия Цариброд – София – Вакарел, свързваща столицата на България с по-рано построените железопътни линии към Централна Европа и Истанбул. От 1894 до 1895 година Иван Грозев е кмет на София. В периода 1904-1908 година оглавява Софийската търговско-индустриална камара. Развива банкова дейност като акционер и член на Управителния съвет на Износно-вносна банка. Участва в строежа на пристанище Варна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина