Оставиха в ареста лихваря от Карловско, давал заеми срещу огромни лихви

Автор: Plovdiv Now 5760
Оставиха в ареста лихваря от Карловско, давал заеми срещу огромни лихви

33-годишният лихвар от село Столетово, който давал незаконни заеми срещу огромни лихви, остава в асреста. Апелативен съд – Пловдив потвърди определение на Пловдивския окръжен съд, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъжа.

Лихварят се е занимавал с престъпния бизнес от юни 2017 година до момента на ареста. Известни са повече от 40 души, които са вземали пари на заем от нето, от 100 до 1000 лева. Някои от тях били заплашвани, ако не върнели сумите заедно с лихвите.

При ареста полицаите претърсили дома на лихваря и открили близо 27 хиляди лева, списъци с имена на длъжници и компютърни конфигурации. Открит е бил и незаконен пистолет и боеприпаси – 10 патрона.

Апелативен съд - Пловдив прие, че при преценка на събраните по делото доказателства - гласни,  писмени и веществени, Окръжен съд - Пловдив правилно е приел, че не може да се направи извод, различен от първоначално направения, а именно, че продължава да е налице обосновано предположение, обвиняемият да е съпричастен към престъпленията в които е обвинен.

Повдигнати му са две обвинения – за системно предоставяне на кредити срещу лихва и за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие и боеприпаси, намерени при претърсване в дома му. Той е работил като комисионер към заложна къща „Версай“ в с. Столетово, Карловско. Според данните от разпитите на свидетели  той  е  извършвал незаконна лихварска  дейност в периода от 2013 г. до задържането му през 2020 г. 

Назначени са техническа и балистична експертизи, предстои назначаването на съдебно-счетоводна  експертиза.

От дългия период на инкриминираната дейност, от големия брой пострадали и интензитета на извършване на престъплението, в което е обвинен, продължава да произтича опасност той да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение, смята съдът. Някой от свидетелите се заявили, че изпитват страх за живота си от обвиняемия.

Апелативният съд не приема, че има опасност от укриване, както и не взима под внимание данните, че той е бил съден за нанасяне на телесни повреди и  за хулиганство, тъй като е бил реабилитиран по право.

Определението на съда е окончателно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина