Осъдиха служителя на ДАНС, искал подкупи в Карловско

Автор: Plovdiv Now 8892
Осъдиха служителя на ДАНС, искал подкупи в Карловско

Пловдивският окръжен съд в процедура по реда на съкратеното съдебно следствие, наложи на подсъдимия по Борислав Христов наказание в размер на 1 година лишаване от свобода, което на основание чл. 66 ал.1 от НК отложи за срок от 3 години.

Подсъдимият е признал изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. Размерът на така наложеното наказание е
е редуцирано с една трета.

Със същата присъда подсъдимият Христов е осъден на глоба в размер на 2000 лева и съдът го лиши от право да заема държавна длъжност в сферата на националната сигурност за срок от 1 година.

Той беше предаден на съд за това, че на 09.09.2021 г. в карловскот село Ведраре, в качеството си на длъжностно лице - експерт в сектор в ТД „НС“ гр. Пловдив, е поискал подкуп от 1500 лева и на същата дата е приел парите.

След това на 20.10.2021 г. е поискал от същото лице сумата от 1000 лева, и на 11.11.2021 г. е приел сумата от 750 лева.

И в двата случая парите са били поискани и получени, за да не се извършат действие по служба – да не докладва констатирани нарушения от страна на пострадалия - земеделски производител, във връзка с водено от Борислав Христов оперативно дело за наблюдение в качеството му на експерт в ТД на „НС“ в Пловдив. 

Служителят на ДАНС  се срещнал с пострадалия свидетел и му заявил, че спрямо него се води проверка за нарушения като земеделски производител, има събрани материали, нещата са много сериозни и може да се стигне до арест. За да бъде предотвратено задържането и по-нататъшно разследване, Христов поискал и получил горепосочените суми, но цялата операция вече била записана, а парите за подкупа - описани и белязани. След срещата Христов е арестуван в сградата на ДАНС на ул. "Княз Богориди" в Пловдив, а при обиска сумата е открита в него. 

Борислав Христов, е приложил изпитана схема на земеделеца от Карлово, за да го превърне в "редовен абонат". Той го предупредил, че срещу него има образувана проверка и му обещал протекция срещу ежемесечни "вноски". 

Общата сума на неправомерно получените средства бе 2250 лева.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина