Оригинална фотография на Левски отпреди 150 години пази музеят в Карлово

Автор: Plovdiv Now 19257
Оригинална фотография на Левски отпреди 150 години пази музеят в Карлово

Седем са безспорно установените фотографии на Васил Левски. От тях днес са открити 13 оригинални екземпляра, разказват от Музея на Апостола в Карлово.

Две от най-известните снимки са направени вероятно през пролетта или лятото на 1870 г. На тях той позира в европейски градски дрехи. Портретът в по-близък план се смята от специалистите за най-хубав и изразителен, даващ най-добра представа за физическия и духовен образ на Левски, а на другата снимка е седнал.

Кой е фотографът и къде е направил снимките - тези въпроси си задават историците и до днес. Преобладава мнението, че Левски е заснет в Копривщица от пътуващите фотографи Никола Хитров и Васил Българянски.

Оригинални екземпляри са запазени само от бюстовия портрет. Единият от тях, който Апостола приживе подарява на сестриния си зет Андрей Начов с автограф: „За знак на вярност и напомнювание. Г-ну А: Н: Л; преди 15.08.1870 г.“, е изложен в експозиционната зала на Национален музей „Васил Левски“. Дарен е от потомци на сестрата на Васил Левски Яна Кунчева-Начева.

Източник: Национален музей "Васил Левски" - Карлово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина