Оперен певец и диригент води майсторски клас за барокова музика в Карлово

Автор: Plovdiv Now 9185
Оперен певец и диригент води майсторски клас за барокова музика в Карлово

В Карлово стартира майсторски клас за барокова музика под ръководството на оперния певец, диригент и педагог Йосиф Герджиков. Програма е част от Международния конкурс „Розата на Евтерпа в Карлово“, който се организира от Вероник Стеене и Община Карлово ежегодно през септември, съобщи karlovo.tv

Тази година майсторският клас е от 5-и до 10-и февруари в камерната зала на НЧ“Васил Левски“ и е посветен на две юбилейни годишнини – 360 години от рождението на Хенри Пърсел и 260 години от кончината на Георг Фридрих Хендел – велики имена на композитори в световната класическа музика.

Бароковият стил, в който творят своята музика английският композитор Хенри Пърсел и германският музикант Георг Хендел е помогнал да се създадат музикални жанрове като опера, кантата, соната, оратория и концерт.

Основната тема на майсторския клас на Герджиков е „Английски барок 17-18 век: Принцип на бароковата интерпретация и импровизация за певци и инструменталисти“. В майсторския клас участват професионалисти и любители. Младите оперни дарования са от Гърция, Македония, Русия и България. Само един от обучаваните е инструменталист.

Участниците ще бъдат представени пред карловската общественост на 10 февруари от 11:30 ч. в Камерната зала на карловското читалище с безплатен гала концерт, изнесен от наши и чужди млади оперни изпълнители.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина