Нови проекти спечели читалището в Климент - за творчество, традиции и развиване на туризма

Автор: Plovdiv Now 5928
Нови проекти спечели читалището в Климент - за творчество, традиции и развиване на туризма
Два проекта по програми на Министерство на културата на обща стойност 19 000 лв. за развиване на творческа дейност спечели Читалище "Васил Левски" в карловското село Климент. Добрата новина съобщи кметът Мано Манов.
 
Проектът „Колелото на годината“ има за цел последователно да представи годишният цикъл на празниците, да отрази непрекъснатостта на народните традиции в живота на хората в празничен спектакъл. Основна цел е създаване на нов, устойчив и разпознаваем артистичен продукт на любителското изкуство, който да бъде разпространен както в България, така и в чужбина.
 
Проектът се ангажира да подкрепи творческото развитие на местните самодейци, които наброяват над 100 човека от всички възрастови групи, запознавайки ги по-отблизо с танцови практики по създаването на един съвременен продукт. Със създаването на спектакъла местното читалище ще обогати своя репертоар и ще има готовност да представя традиционната българска култура на национални и международни празници и фестивали.
 
Читалището ще закупи нови костюми за танцьорите. Резултатът от проекта – спектакъл „Колелото на годината“, ще бъде представен пред жителите и гостите на с.Климент на 21 септември 2022г. в навечерието на Деня на независимостта на България и Празник на селото.
 
По проект „На театър в Долината на розите“ село Климент ще се радва на нова арт инсталация в автобусната спирка на селото. По иновативен начин дървени пейки ще „разказват“ за историята, бита, традициите, културата и празниците на селото. Новата придобивка ще служи за туристически гид и информационен център за гостите и жителите на това прекрасно село.
 
Снимка: Мария Господинова.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина