Нови документи разкриват интересни факти за Ангел Кънчев - съратник на Левски

Автор: Plovdiv Now 13224
Нови документи разкриват интересни факти за Ангел Кънчев - съратник на Левски
На 5 март 1872 г. помощникът на Васил Левски Ангел Кънчев при опит да се прехвърли от Русе в Румъния е заподозрян от граничната полиция и за да не попадне в ръцете на властта, сам слага край на живота си, ненавършил 22 години.
 
Нови документи, открити в Османския архив в Истанбул в края на 2020 г., разкриват интересни факти за дейността на Ангел Кънчев и за неговото самоубийство, съобщават от Национален музей "Васил Левски" в Карлово.
 
Сред тях са сръбският му паспорт от 1869 г., когато се обучава в Белградската военна школа, тезкирето му, с което пътува през последните месеци, обикаляйки много градове в Дунавския вилает. Двата документа са намерени при претърсването на тялото на Ангел Кънчев и по искване на великия везир са изпратени в Цариград.
 
Това става ясно от разменената кореспонденция между управителя на вилаета в Русе и великия везир - част от откритите архивни материали. Дипломатически доклади и кореспондентска информация на френски език също свидетелстват за драматичните събития в началото на март 1872 г., свързани със смъртта на Кънчев на пристанището в Русе.
 
Досега бяха известни само домашни извори и дипломатически документи, свързани с тези събития, а новите открити материали показват погледа и действията и на османска власт. Те ще поставят и нови въпроси и ще хвърлят повече светлина около смъртта на Ангел Кънчев и изобщо около отношението на властите към революционната организация на Апостола в началото на 1872 г.
 
Архивните материали са издирени от уредника в Музея на Левски в Карлово -  Виктор Комбов, и тяхното публикуване предстои, за да могат да се използват от всички изследователи.
 
Снимка: Национален музей "Васил Левски" в Карлово

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина