Новата изложба в Карлово - българското образование от килийните училища до първите гимназии

Автор: Plovdiv Now 10735
Новата изложба в Карлово - българското образование от килийните училища до първите гимназии
Интересни експонати в Карлово показва гостуващата изложба на Националният музей на образованието в Габрово. Домакин е историческият музей и всеки може да я разгледа до 1 май 2021 година.
 
Ескпозицията представя образованието в българските земи през Възраждането и е обединена от идеята на Константин Иречек, че „цялата история на Българското възраждане е история на българското училище“, разказват от Историческия музей в Карлово.
 
Проследена е историята на образоването - от килийните през елино-българските училища в Свищов и в Карлово до създаването на първото новобългарско училище в Габрово през 1835 г. по идея и със спомоществованието на Васил Априлов и Николай Палаузов.
 
Представена е заслугата на Неофит Рилски и неговите ученици за откриването на нови взаимни, новобългарски училища в Копривщица, Сопот, Карлово, Калофер по примера на Габровското. Отделено е място и на девическото образование, свързано с имената на Анастасия Димитрова и Анастасия Тошева.
 
По повелята на времето взаимните училища се издигат до класни. Появяват се и първите гимназии - Болград 1859 г., Пловдив 1868 г- и първата пълна седмокласна гимназия в Габрово през 1872 г.
 
Представени са оригинални издания на граматики и буквари, взаимоучителни таблици, съгласителни на учители, писма между училищните настоятелства, отчети за успеха и поведението на учениците. Илюстрирано е материалното изграждане на възрожденското училище с помощта на различни документи: волни помощи и разписки за дарени суми.
 
Източник: Исторически музей - Карлово
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина