Нов храм бие камбани в сърцето на Стара планина

Автор: Plovdiv Now 3588
Нов храм бие камбани в сърцето на Стара планина

Дядо Николай се качва днес на хижа „Рай”. Пловдивският митрополит е придружаван от свещеници от калоферските църкви и от кмета на града Румен Стоянов, който е председател на градското туристическо дружество. Владиката ще освети параклис, посветен на загиналите в Стара планина алпинисти.

Към най-красивата хижа в Калоферския Балкан и Стара планина потеглиха туристи и алпинисти от Калофер, Карлово, Стара Загора, Русе. Камбанен звън от уникалната каменна църква под връх Ботев ще огласи за първи път билото на Стара  планина, където Пловдивският митрополит Николай ще освети най-новия храм, а десетки алпинисти, туристи и планинари ще запалят свещица в памет на загиналите при инциденти. 

Църквата „Свети Николай и свети Пантелеймон" бе изграждана в продължение на 15 години с участието на стотици любители на планината. Инициативата и организацията за построяването на храма, проектиран първоначално като параклис, бе на Петко Илиев от Сопот, който през февруари 2003 година загуби сина си в лавина под връх Ботев.

За да бъде вдигнат и осветен малкият каменен храм бе създадено сдружение „Св. св. Николай и Панталеймон”. Постройката се намира до хижа “Рай” и се изгражда с благословията на Пловдивската митрополия и отец Иван от Калофер, вече покойник, направил първата копка и положил основния камък.

Чрез изграждането на храма Петко Илиев се опитва да преживее това, което не се преживява – загубата на сина си. Той посвети култовата сграда в памет на Илия и на всички туристи, които са загинали в Централната част на Стара планина - от връх Вежен до връх Триглав, от Пирдоп до Тъжа. През годините докато пренасял пясък и вар, докато редил камъните и Петко научил историята на всеки, когото Балканът е погълнал. А през това време туристически дружества, нови приятели, които Петко открил, докато градят, даряват по малки суми и доброволен труд, за да бъде завършена постройката.

Всеки камък, положен в основите и стените ми е донесен от турист, минал покрай строежа или дошъл специално за това до хижата. В градежа има камъни от Черно и Средиземно море, от Рила и Пирин, те са донесени специално за този параклис от съмишленици на начинанието. Останалите материали са изнасяни до хижа „Рай” от туристи с раници на гръб и от товарни коне.

Градежът събра хора с близки съдби. В основата на паметника стои капсула с поставени лични вещи на загинали в Балкана момчета и момичета, каза Петко Илиев.

Тази година на 27 юли, деня на свети Пантелеймон бе отбелязано официално завършването на уникалния храм.

Снимка: илюстративна.

 

Подобни новини

Венета Станчева

Поне да си бяхте направили труда да намерите снимка на храма... Някак си е жалко , не мислите ли... Не се намира в Хималаите , а и в нета има снимки от Петко Илиев- строителят на храма https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10215165123494141&set=a.10208119571359741&type=3&eid=ARDRxujo6YO6hUt2JrEhB5QVrd8y-pgMqlB03xM3Cu1NYiBBerRxyI8KkVzi928gT42B8I85fv2JBJTx

15:37, 27.10.2018

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина