Носителят на Оскар Димитър Маринов е бил артилерист в Карлово

Автор: Plovdiv Now 7457
Носителят на Оскар Димитър Маринов е бил артилерист в Карлово

Актьорът Димитър Маринов, който от години живее в САЩ и е първият българин, спечелил „Оскар”, разказа в телевизионно предаване по БТВ, че е бил артилерист в карловското военно поделение. 

Той е един от малкото успели български актьори в Холивуд. Изоставен е като бебе и е осиновен от единия от четиримата кожари от богаташката фамилия Братя Маринови. Роден е през 1964 г. Едва 4-годишен започва да свири на цигулка.

Филмът "Зелената книга" с участието на българина Димитър Маринов е големият победител на 91-вата церемония по раздаването на най-престижните отличия в света на киното - "Оскар". Лентата е обявена за най-добър филм, а статуетките на екипа връчи холивудската звезда Джулия Робъртс. На награждаването Димитър Маринов развя българското знаме и показа гордостта си, че е българин и че никога не е прекъсвал връзката си с родината.

И въпреки че в Карлово от години няма такъв вид войска, днес, 11 март, е определен за професионален празник на ракетните войски и артилерията в българската армия със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. Датата е свързана с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война /1912 -1913/. 

Източник: karlovo.tv

Снимка: btvnovinite.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина