Неизбежна отбрана или умишлено убийство - две версии в съда по случая в Столетово

Автор: Ива Модова 4883
Неизбежна отбрана или умишлено убийство - две версии в съда по случая в Столетово

Неизбежна отбрана или умишлено убийство? Тези две тези бяха представени пред Окръжен съд - Пловдив по време разглеждането на мярката за неотклонение на двамата братя Атанас и Иван Димитрови, обвинени, че като съизвършители и в съучастие умишлено са умъртвили 48-годишния Борис Кисьов в карловското село Столетово, предаде trafficnews.bg.

Постоянен арест за двамата братя поиска наблюдаващият прокурор по делото Ваня Христева. Тя подчерта, че делото е едва на няколко дни, но има достатъчно доказателства за авторството на престъплението. Разпитани са множество свидетели, полицаи, съседи и близки на братята Атанас и Иван Димитрови.

Един от свидетелите е пил с братята пред магазин в селото. След солидна консумация на ракия Димитрови решили да потърсят сметка на жертвата и по-конкретно Атанас, заради спор за имот - границите и дърветата в този на Кисьов. Атанас е бил с нож на кръста. През нощта двамата братя отишли пред дома на Кисьов  и започнал спор.

Кисьов излязъл с газов пистолет в ръка и стрелял веднъж. Това агресирало братята и го нападнали, вместо да напуснат имота. В схватката Атанас пробол многократно жертвата в краката. В показанията си Иван е казал, че е опитал да спре брат си, но това не е потвърдено. Като причината за смъртта е констатирана масивна кръвозагуба. Кисьов е имал и много травми на главата, като според доказателствата автор е Иван.

Според данни на прокуратурата Кисьов е опитал да се защити, като също е ударил Иван. Атанас е бил наранен от брат си, докато последния е нанасял множество удари в тялото на Кисьов.

В показанията си близките на Иван и Атанас, се казали, че „след престъплението братята са оставили Кисьов да лежи окървавен на улицата", каза още прокурор Христева.

Кисьов сам е потърсил помощ като се е обадил на телефон 112. "Цигани ме нападнаха и раниха", е казал той на операторът. Малко по-късно е починал.

След разправията Иван Димитров и Атанас Димитров веднага побягнали. Атанас е опитал да се укрие, а Иван потърсил помощ заради раната от брат си. Ден по-късно Атанас се е предал. Междувременно изпрал дрехите и маратонките си и се изкъпал. След това отишал при дежурния полицай, дал му ножа и направил пълни самопризнания

По делото са изготвени експертизи, направени са огледи на веществените доказателства и на местопроизшествието. Направена е експертиза на ножа, който е иззет.

"От всичко , което изброих, може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Налице са и другите две предпоставки за взимане на най-тежката мярка. Има реална опасност да се укрият и да извършат друго престъпление. Касае се за едно много тежка деяние, за което се предвижда доживотен затвор. Убийството е извършено през нощта, в дома на жертвата, единият въоръжен. Дори да са отишли само да говорят с него, то не е това начина и времето, както и мястото. Няма как да се уреждат финансови спорове между съседа на Атанас и самият той. Деянието е с висока степен на обществена опасност, от което следва , че и двамата обвиняеми са с такава. Все още не са разпитани всички свидетели и ако са с по-лека мярка, то братята може да въздействат върху тях" каза още прокурор Христева.

Оказа се , че Атанас е осъждан и преди отново за тежко умишлено престъпление.

За по-лека мярка настояха двамата защитници на братята. Адвокат Йордан Давчев сравни пледоарията на прокурора като "свободни съчинения".

"Твърдят се обстоятелства, които ги няма в делото. Няма нито едно доказателство, че Иван Димитров е извършил престъплението. Всички изводи за авторство са на база на показания на двама полицаи, които са открили трупа. Прокуратурата твърди, че пострадалия не е напускал двора си, но от фото албума се вижда, че има следи по цялата улица. Целта е ясна - че е нямало неправомерни действия от пострадалия. Той е излязъл с пистолет и е стрелял 3 пъти. Ами ако Борис не е нападнал двамата? Подсъдимите са били в неизбежна отбрана", каза Давчев.

"Иван Димитров е получил няколко прорезни рани, тъй като е опитвал да възпре брат си. Клиентът ми е опитал да спре свадата. Къде са ударите от юмруци - няма такива. Всички рани са прорезни. Поведението на Иван е очевидно. Той се е върнал на местопрестъплението, говорил е със свидетелите, но е откаран в болница заради раните. В последствие е съдействал на органите на реда. Той е арестуван в болницата, не се е укривал. Липсва обосновано предположение за авторството", допълни адвокат Давчев.

Очаквайте по-късно и решението на съда.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина