Научен форум за дарителството събра историци от Карлово, България и чужбина

Автор: Plovdiv Now 4534
Научен форум за дарителството събра историци от Карлово, България и чужбина

Международна научна конференция, посветена на 200-годишнината от рождението на Евлоги Георгиев – дарител на Университета и един от най-изявените български филантропи на своето време, се проведе в Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Научният форум „Дарителство и предприемачество на Балканите през ХІХ в. по примера на братята Евлоги и Христо Георгиеви“ е организиран от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В него участват изявени български и чуждестранни учени, докладите им обхващат различни аспекти от балканската действителност през ХІХ в., разгледани през общата призма на дарителската и предприемаческата деятелност. Наред с братята Евлоги и Христо Георгиеви, във фокуса на научната конференция попадат и други благодетели от епохата на Възраждането, техните дарения, създадените икономически мрежи и осъществените предприемачески инициативи на различни места по Балканите, като се засягат и разнообразни теми от стопанското развитие през ХІХ в. в опит за по-обхватно осмисляне на предприемачеството и дарителството като явления от епохата.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов отбеляза, че всички в Карлово са горди, че братята Евлоги и Христо Георгиеви са техни съграждани. Как е било възможно личности като тях, като Левски, Райно Попович, Иван Богоров да се родят и израснат в подбалканския град, попита кметът. „На тези въпроси ние търсим отговори всеки един ден, защото като ги намерим, ще намерим отговора как да запазим силата на българския дух и след нас за поколенията“, отбеляза д-р Кабаиванов. „Нека повече хора да поискат да останат в историята с такива дела“, призова той и пожела успешна и ползотворна работа на конференцията и благодари на Софийския университет за прекрасната съвместна работа.

Доц. д-р Тодор Попнеделев, декан на Историческия факултет, отбеляза, че за него е чест да присъства на събитието и да види толкова уважавани учени. Той подчерта, че на този ден почитаме двама велики братя, две личности, които завинаги ще определят съвременния облик на България. „Вие, карловци, и ние, от университета, дълго ще се опитваме да ги придърпваме едни към други, но те принадлежат на всички нас“, подчерта доц. Попнеделев.

Една такава конференция безспорно е научен форум, но трогва душата ни, че има такива личности, каза деканът и допълни: „Те не са светци, не са апостоли, но делото им дълго време ще ражда хора, стремящи се към наука, прогрес, към онова, което всеки човек дълбоко в себе си таи, дадено му от свещения огън“.

В конференцията участваха г-н Антон Минев и Мария Деянова –директор ИМ-Карлово. В рамките на събитието бе открита и съпътстваща изложба, разположена във фоайето пред Конферентната зала.

Източник: Исторически музей - Карлово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина