Наследниците на големия художник Петър Николов дариха негови картини на Старинно Карлово

Автор: Plovdiv Now 11210
Наследниците на големия художник Петър Николов дариха негови картини на Старинно Карлово

Наследниците на големия карловски художник Петър Николов, който за съжаление почина преди година, направиха ценно дарение на Старинно Карлово. Проф. Лолита Николова и брат й Даниел дариха няколко картини, които ще бъдат изложени в Бухаловия хан, за да могат всички посетители да се насладят на творчеството на Петър Николов, съобщава ПБ Новинар.

По повод годишнината от смъртта на татко решихме с брат ми, че ще го зарадваме много, ако направим това и предоставим картините му точно на това място. Старо Карлово е беше любимо на баща ми и беше една от основните теми в неговото творчество, каза дъщерята на художника – проф. Лолита Николова.

Управителят на Старинно Карлово Деспа Ненова благодари за жеста на наследниците на твореца.

Кметът на Климент Мано Манов припомни, че много от картините на Петър Николов се намират в експозицията на читалището в селото. Петър Николов е родом от Климент, за това той е не само карловски, но и климентски художник и ние много се гордеем с този факт, каза Манов.

Петър Николов е роден на 7 май 1928 година в село Климент, община Карлово. Завършва СУ „Свети Климент Охридски” специалност „Българска филология”. Още от студентските си години се утвърждава като талантлив художник и постепенно това става негова професия.

Родното му село Климент, Карлово и карловските дворове са основна тема в неговото творчество на художник. Има организирани множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина. През 2016 годин

а прави голямо дарение от своите картини за откриване на музейна сбирка в родното си село Климент.

Носител е на наградата на Карлово.

Поклон пред паметта на художника!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина