Намален дебит на водоизточниците причина за проблема с водата в Калофер, какво казват от ВиК?

Автор: Plovdiv Now 7366
Намален дебит на водоизточниците причина за проблема с водата в Калофер, какво казват от ВиК?

Намаленият дебит на водоизточниците е причина за проблема с водата в Калофер. От ВиК припомнят забраната за ползването на питейна вода за напояване на земеделски земи и зелени площи.

През последните дни водоподаването в населеното място е с намалено налягане заради намален дебит на водоизточниците, причинен от засушаване и намалялото количество подпочвени води. По този повод дружеството работи за качественото водоснабдяване Калофер, съобщиха от централата.

С цел опазване на водния ресурс през миналата година със собствено финансиране и в съответствие с поет ангажимент, ВиК Пловдив е реконструирало основно двата водоема с обем съответно 620 куб. м и 140 куб. м, които снабдяват Калофер и преди това не са били ремонтирани 50 години. За да се пести воден ресурс още от тези съоръжения, те са вече с изцяло нова хидроизолация.

Отново през миналата година дружеството е ремонтирало основно водопроводи с обща дължина 350 метра по улиците „Димитър Паничков“ и „Видол Странски“ в Калофер. През тази година в града ще бъдат реконструирани още 800 м водопроводи – по улиците „Юмрукчал“ и „Севлиевска“. През месец август стартира и реконструкция на питейния водопровод за местността „Паниците“ над Калофер, която предстои да придобие статут на курортна зона.

Съоръжението обслужва множество абонати в местността, сред които хотели и къщи за гости. В момента в града се работи и по отстраняване на авария. Със заповед на ВиК Пловдив, разпространена чрез кметовете на всички населени места в област Пловдив, в която и община Карлово, е забранено ползването на питейна вода за напояване на земеделски земи и поливане на зелени площи. Целта отново е опазване на водния ресурс.

В случай, че община Карлово инициира и започне работа по проект за изграждане на пречиствателна станция, която да пречиства питейната вода за Калофер, ВиК Пловдив ще окаже пълно съдействие за неговата реализация.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина