Край Карлово: Най-ранният град на първата тракийска държава разкрива тайните си

Автор: Plovdiv Now 75107
Край Карлово: Най-ранният град на първата тракийска държава разкрива тайните си

Най-ранният град от времето на първата тракийска държава започва да разкрива миналото си.

Археолозите стигнаха до укрепената резиденция на един от първите местни владетели, където се намира и храма. Останките се намират до село Васил Левски, Карловско.

Следите им са от времето, в което траките току що са се обединили в първата си държава Одриското царство. Времето след отстъпването на персите от крайбрежията и формиране на силна тракийската аристокрация.

Една много съществена следа от траките, живели по земите ни 6-5 век Пр.Хр., време, в което за тях все още не са характерни монументални строежи, тук имаме значителна крепостна стена. Но по интересно е какво е имало вътре?

Добре издяланите квадри отдавна са извадени, за да станат основи на съвременни къщи и огради в близкото село. Но очертанията на крепостната стена все още личат добре.

"Тъй като имаме много стабилна крепостна стена, която на места в гората тук е запазена на височина 4 метра", заяви проф. Костадин Кисьов пред БНТ.

Поне 4 метра висока и 2 метра дебела, това определено е стабилна крепостна стена. А пълнежът от речни камъни между солидните квадри издава майсторите.

"За спойка между камъните се използва разтвор на глина и пясък. Това са такива технологични прийоми, които са характерни и най-много са развити в древногръцките градове, по-точно елинските градове Атина, Спарта и т.н., но тук в Тракия тях ги откриваме като практика единствено в градските центрове, свързани с тракийските владетели", заяви проф. Костадин Кисьов.

Подобно на тези в Пистирос, Кабиле, Хелис. Но този градеж е много по-ранен края на 6 век Пр.Хр., ако се съди по откритите парчета керамика.

"Те са на практика и най-интересните находки, тъй като те са фрагменти от атическа керамика, произвеждана в района на Атика, около Атина където са главните ателиета. На практика луксозна трапезна керамика използвана от царете, и затова главно се откриват в гробниците", допълни проф. Костадин Кисьов.

Крепостните стени ограждат около 10 декара от планинската тераса, геофизичните уреди са засекли 4 масивни сгради. Една от тях със сигурност е храм.

"Тъй като ето тук в средата виждаме този големия блок, който е бил централния акротерий, който е стоял над входа на сградата", посочи проф. Костадин Кисьов.

Каквото и да е имало тук, то е просъществувало твърде кратко. Един от редките случаи, в които нападателите са се отнесли съвсем вандалски и са вложили много усилия да рушат стени и постройки.

Тракийското селище може да е Беос, или Саютаба, Кипсела или Мастейра. Имена от това време, споменавани в различни източници. И съществуването му със сигурност доста е раздразнило неговите врагове. В противен случай щяха просто да опожарят крепостта.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина