На тържествен концерт удостоиха карловски диригент със званието “Маестро“

Автор: Plovdiv Now 7524
На тържествен концерт удостоиха карловски диригент със званието “Маестро“

На концерт, изнесен в читалището в Карлово, Първолета Юнакова – художествен ръководител и диригент на камерен хор „Маестро Георги Атанасов“, получи званието „Маестро“.

Специалният престижен диплом бе връчен от Иван Хаджийски, председател на карловското читалище, на церемония, организирана от читалищното ръководство. „Духът е този, който кара хористите да участват и да създават едно от най-трудните изкуства“, каза Хаджийски и благодари на Първолета Юнакова и всички участници в камерен хор „Маестро Георги Атанасов“.

Юнакова благодари на семейството си, на колегите от СУ „Христо Проданов“, където работи като учител по музика и ръководител на училищния хор, на хористите от камерния хор за тяхната всеотдайност, усърдие и желание да творят изкуство, както и на корепетитора Русанка Русанова за таланта и пълната съпричастност.

Поздравление за професионалния диригентски усет на Първолета Юнакова и полученото престижно звание поднесе Доньо Тодоров, председател на Общинския съвет в Карлово.

В концерта с камерния хор участва и гост-солистът Младен Марков – почетен член на карловското читалище и дългогодишен хоров изпълнител.

Публиката бе зарадвана от малките пианисти Калоян Дишков, Божидар Първанов и Стефания Пенчева от школата по пиано с ръководител Русанка Русанова, както и от изпълненията на Габриела Генова и Никол Гаджева от Детска фолклорна формация „Розова долина“ с ръководител Велина Иванова.

Наред с песни от български композитори карловската публика силно аплодира и произведения на световната класика.

Маестро Първолета Юнакова е родена 1971 г.. Средно образование получава от музикална паралелка във Враца, специалността „Музикална педагогика“ в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Започва работа в училище „Христо Проданов“ в Карлово. От 2005 година е диригент на женска камерна формация, а от 2015 г. на камерен хор „Маестро Георги Атанасов“.

В Карлово хоровото изкуство съществува повече от век има традиции, както и своята публика. Първият хор е създаден през 1900 година с диригент Димитър Григоров. През годините диригентската палка поемат маестро Георги Атанасов, Иван Камбуров, Никола Маринов, Стефан Стоев, Стефан Генков, Николай Лавсов, Екатерина Аргирова, Антоанета Бойкова, Теодор Добройков, Йова Георгиева и Първолета Юнакова. Диригентите Екатерина Аргирова и Теодор Добройков са носители на наградата на Карлово; Аргирова е с орден „Кирил и Методий“, а на Добройков е присъдено званието „Маестро“.

Днес традициите на дълголетното хорово изкуство в Карлово продължава Камерният хор „Маестро Георги Атанасов“ с художествен ръководител и диригент Първолета Юнакова и корепетитор Русанка Русанова. Репертоарът на формацията е много разнообразен и включва църковно-славянски, възрожденски, масови песни и популярни произведения на класическата музика.

Хоровият състав за школувано пеене участва активно в обществения живот на града и общината с концерти за различни чествания и тържества.  Съставът има концерти в национални и международни форуми. Носител е на награди и отличия. На Десетия балкански шампионат „Еврофолк – жива вода“ през настоящата година в Хисаря, който се проведе под егидата на европейската асоциация на фолклорните фестивали, хорът завоюва златен и  сребърен медал, в генералното класиране, и титлата Балкански вицешампион. За професионалните постижения в хоровото изкуство организаторите на Десетия балкански шампионат удостоиха диригента Първолета Юнакова със званието „Маестро“.

Текст: Чонка Енева, pbnovini.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина