Музеят на Левски в Карлово провежда 150 образователни урока за Апостола

Автор: Plovdiv Now 5890
Музеят на Левски в Карлово провежда 150 образователни урока за Апостола

Националният музей "Васил Левски" в Карлово започна да провежда образователни уроци с ученици за Апостола на свободата. Този уикенд се навършват 150 години от гибелта на националния герой и по този повод музеят представя живота и делото на Левски чрез 150 различни урока. 

Учениците от 5-ти клас на СУ "Васил Левски" в Карлово бяха сред първите, които имаха открит урок за Апостола. Децата научиха и защо експонатите и предметите в националния музей са ценни и трябва да бъдат съхранени за поколенията. 

„Васил Левски е обикалял в цялата държава в търсене на хора за комитетите и в студ и в жега той все е обикалял“, казва пред GlasNews.bg Ивона Иванова - ученичка от 5-ти клас на СУ "Васил Левски" в Карлово. 

Една част от уроците ще бъдат проведени в различни училища в цялата страна, а друга част ще е онлайн както в България, така и в чужбина. Различните уроци за Апостола ще бъдат съобразени с възрастта на децата.

“Имаме заявки от Италия, Испания, Германия, Англия, като тук става въпрос не само за един урок към страна, а по няколко“, споделя Даяна Комбора - екскурзовод в НМ "Васил Левски"

В края на урока учениците имаха интресена практическа задача. Трябваше да сканират QR кодове, които да им дадат информация към съответен експонат, който да представят пред класа в ролята на екскурзовод.

За музейните специалисти, както и за цялото общество все още има много въпроси, около Васил Левски, които  все още нямат исторически и документални отговори и продължават да бъдат загадка.

“Това са въпросите, които не спират да вълнуат всички историци - Кой предаде Левски? Предаден ли е Левски? Къде е погребан Васил Левски? Ако трябва да търсим документи за Левски, то те са в Османските архиви, които са необятни и голяма част от тях не са дигатилизирани все още, а една част от тях са унищожени за съжаление, а романтичната ми част е, че не трябва да бъдат открити, защото ще се развали магията около Васил Левски, казва още екскурзоводът.

Откритите уроци, посветени на 150 години от гибелта на Апостола на свободата, продължават през цялата година. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина