Момичета от Карлово победителки и изгряващи звезди! Отиват на европейско състезание

Автор: Добринка Димова 28694
Момичета от Карлово победителки и изгряващи звезди! Отиват на европейско състезание

Момичетата от Карлово са победителите на тазгодишното Национално състезание на учебните компании "Изгряващи звезди" 2020. Здравословните шоколадови бонбони на Петя Кръчмарова, Виктория Трифонова, Ева Караиванова, Мария Кирова и Яна Цветкова спечелиха и наградата на медийното жури в конкуренция с над 60 учебни компании. След успеха на национално ниво ученичките ще представят България на европейското състезание, на което ще се изправят срещу останалите най-добри компании от цяла Европа!

Припомняме, че единадесетокласничките от СУ "Васил Левски" в Карлово с ръководител Спаска Бистрашка създават своята учебна компания "Калиопа" преди четири години по програма на Джуниър Ачийвмънт. Нестандартните им сладкиши вече се радват на огромен интерес, а с тях момичетата са черпили президента на България Румен Радев, столичния кмет Йорданка Фандъкова, както и десетки чуждестранни туристи на Празника на розата и лавандулата в Карлово.

Първо майторят кукли, облечени в народни носии, защото искат да се придържат към традициите и родното си място. Впоследствие решават да отглеждат четири декара розови насаждения, от които започват да правят сладко от рози и сапуни. Дестилират и розова вода в архитектурен комплекс „Старинно Карлово”. Миналата година произвеждат първите си шоколадови бонбони със сладко от рози, с които печелят второто място на Националното състезание на учебните компании „Изгряващи звезди 2019 г.”. Последвали множество запитвания  за здравословен вариант от хора с непоносимост към лактоза или такива, които по някаква причина не приемат захар. И така се ражда идеята за здравословните бонбони, с които спечелиха тазгодишното състезание.

„След 4 години усилен труд, много научени уроци, придобит опит, сълзи, усмивки, успехи, спадове, късметът ни се усмихна и грабнахме така мечтаната награда. Думите няма да ми стигнат, за да опиша случващото се! Благодаря!”, сподели Петя Кръчмарова след края на онлайн церемонията по награждаването.

Тя и останалите момичета изказаха своята благодарност към всички преподаватели и хора, които са им помогнали в годините. „Всичко си заслужаваше!”, категорични са те.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина