Мистерията на нестинарството разкриват в Карлово

Автор: Plovdiv Now 13851
Мистерията на нестинарството разкриват в Карлово
Мистерията на нестинарството представят в Карлово. Домакин е Историческият музей.
 
Събитието е на 27 май, от 20,30 часа. Ще участват нестинари от Странджа.
 
Ще бъде изпълнен и обичаят "Полерания" от самодейци на читалище "Васил Левски" в карловското село Войнягово.
 
Нестинарството е свързано с култа към свети Константин и Елена, при който участниците танцуват боси върху жарава въглени. Разпространен е в Странджа, България и в Северна Гърция.

През 2009 г. ритуалът е включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство и в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България“.

Подготовката на събитието започва още от ранни зори с „обличане“ на нестинарските икони. Поставя се ярко червен плат, обшит със стари сребърни пари и украсен с цветя. 

На свечеряване огънят вече започва да се разстила за жаравата. Тя е с диаметър около два метра и дебелина пет-шест сантиметра. В нея първи пристъпват най-старите практикуващи нестинари, които преди това обикалят жаравата три пъти, а след това я минават на кръст. Едва след това започва и истинският танц – нестинарките навлизат в огнения кръг с пронизителен вик. Те пресичат жаравата като натискат стъпалата си във въглените и продължават да викат. Танцьорите танцуват, държейки украсената с цветя икона на светите Константин и Елена. Нерядко изпадналите в транс правят предсказания. Постепенно танцът става по-бавен, движенията на нестинарите са по-спокойни и накрая танцът завършва. Когато приключи ритуалът, всички се хващат на Костадинското хоро за здраве. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина