Министър направи първата копка на компостиращата инсталация край Карлово

Автор: Plovdiv Now 4838
Министър направи първата копка на компостиращата инсталация край Карлово

Първа копка днес даде старт на изграждането на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци край Карлово,  в местността "Стара река". Съоръжението е по проект по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

На официалната церемония днес първата копка беше направена от министъра на околната среда и водите Емил Димитров и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. 

На пресконференция, предхождаща първата копка, кметът представи проекта и неговите основни ползи: общината ще реализира приходи от крайния продукт компост, богат на хумус; ще намалее отделянето на метан, ще бъде намалено количеството на входящия материал на изградената сепарираща инсталация, а от там - и количеството депонирани на Регионалното депо отпадъци, което ще доведе до удължаване на неговия експлоатационен живот, поясни д-р Кабаиванов.

 С изграждането на компостиращата инсталация и закупуването на съоръженията, ще се събира и третира зеленият отпадък от домакинствата, градинките и обществените паркове. Целта е чрез рециклирането на тези отпадъци да бъде получен качествен краен продукт – компост. В изпълнение на целите за разделно събиране, в проектното предложение е предвидено закупуването на 209 "кафяви" контейнери със съвместимост 1100 литра, специализиран автомобил за събиране и извозване на зеления отпадък от домакинствата, 3 камиона за събиране на зелената маса от паркове, градинки и от домакинствата в другите населени места в общината; 2 мобилни шредера за раздробяване на дървесната фракция, 1 челен товарач и 1 ситова машина.

Предвидените в рамките на строителството дейности са насочени към изграждане на инсталация за компостиране на разделно събран зелен и/или биоразградим отпадък, включително необходимата инфраструктура за експлоатация на съоръжението.

Източник: Община Карлово.


       

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина