Мини библиотека отвори врати в карловското Горни Домлян

Автор: Plovdiv Now 8018
Мини библиотека отвори врати в карловското Горни Домлян

От днес отваря врати мини Библиотека в карловското село Горни Домлян. Тя се намира във фоайето на Кметството, със разрешението и помощта на кмета на селото Тошо Томанов. Библиотеката има съществена роля да осигури безплатен и лесен достъп до книгите. Тя играе водеща роля в насърчаването на четенето през различните възрасти.

Идеята е на Ивелина Арабаджиева, след като е била част от обучитения за активни граждани по програма „Европа като общност на граждани“ Civic Europe. „Европа като общност на граждани“ е програма, подкрепяща местни граждански инициативи в Централна, Източна и Южна Европа.

Някога в селото имало богата библиотека, но през последните години тя не работи. Местните хора обичат книгите и четенето и сега си я искат отново.

До момента отворената Библиотека разполага със задължителната литература за децата от 1 до 12 клас, защото в България от учениците се изисква да четат книги през лятото.

„Днес повече от всякога трябва да възпитаваме децата на интерес към четенето, защото са по склонни да прекарват повече време в интернет, отколкото с книга в ръка", споделя Ивелина Арабаджиева.

Книгите са събрани чрез дарения, а част от тях са закупени със средства от проекта „Със смях и игри към придобиване на знания“.

Проектът включва създаване на мини библиотека и уъркшопи по интереси за деца, които ще се провеждат през цялото лято в село Горни Домлян.

Библиотеката ще се обогатява постоянно, за да стане голяма, с повече издания за всякакви вкусове.

Всеки, които иска да направи дарение, може да го направи чрез куриер или по пощата на следния адрес: село Горни Домлян, ул.“9-ти Септември“ №21, Кметство Горни Домлян. Лице за контакт: Ивелина Арабаджиева, 0888206846. Доставката се поема от подателя.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина