Медицинските сестри в Карлово предизвикаха интереса на шведска медия

Автор: Валерия Василева 7261
Медицинските сестри в Карлово предизвикаха интереса на шведска медия

Медицинските сестри от Карлово влязоха в полезрението на шведската електронна медия "Arbetaren" /Работник/, в която се появи публикация на 9 август с автор Julia Lindblom за протестите в България на служителите от тази професия и в частност - заставането им в защита на уволнената накоро тяхна колежка от София - Мая Илиева.

Ето част от статията в шведското издание, отдаваща дължимото уважение на сестрите от Карлово, които защитиха колежката си и бяха неизменна част от националните протести от самото им начало:

"Медсестри водят битка в България

В четвъртък медицинските сестри и здравните работници в България се обявиха срещу уволнението на медицинска сестра, инициатор на здравни протести в страната през пролетта.

В една от най-бедните страни в Европа медицинските сестри се организират за по-добри условия на труд и заплати.

Време е за обяд и атмосферата в кабинета на персонала е повишена в малката болница в Карлово. Даниела Икимова помага на колежката си да прикачи светлосиня хартиена лента на гърдите си. Светлосиният контур се превърна в символ срещу лошите условия на труд в българските болници, а медицинските сестри носеха лентите на всички пролетни протести.

Миналата събота една от инициаторите на протестите Мая Илиева беше уволнена и принудена да напусне работата си в най-голямата частна болница в столицата София. Тя работеше там повече от 12 години. През пролетта тя беше движеща сила в организирането на протести на медицинските сестри в България, които до голяма степен бяха координирани чрез независима група във Facebook. В момента групата има над 4000 членове, а по-голямата част са жени.

Става 13 часа и в малкия град Карлово сестрите напускат сградата на болницата и застават пред главния вход с табели в ръце. Звучи песен на Джон Ленън. Има и няколко местни и национални телевизии...", гласи част от материала.

Припомняме, че медици от няколко български града се организираха в социалните мрежи, за да излязат миналия петък на протест в защита на уволнената медицинска сестра от столичната болница "Токуда" Мая Илиева. Тя бе един от основните организатори на протестите на медицинските работници, които вървяха в цялата страна.  Според омбудсмана Мая Манолова уволнението й е опит за сплашване на всички нейни колеги.

Хора от София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Карлово сложиха слоган "Не на страха!" в своите профили в социалните мрежи в защита на Мая Илиева.

Sjuksköterskor tar strid i Bulgarien

I torsdags demonstrerade sjuksköterskor och vårdpersonal runt om i Bulgarien i protest mot avskedandet av en sjuksköterska som initierat vårdprotester i landet under våren. I ett av Europas fattigaste länder organiserar sig sjuksköterskor för bättre arbetsvillkor och löner. Arbetaren var på plats.

Under torsdagen protesterade sjuksköterskor och vårdpersonal runt om i Bulgarien. I den lilla orten Karlovo pågick protesten under lunchrasten.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина