Медицинските работници от Карлово и Сопот бяха част от националния протест днес

Автор: Plovdiv Now 7635
Медицинските работници от Карлово и Сопот бяха част от националния протест днес

Медицински работници от Карлово и Сопот днес бяха част от втория национален протест. Както беше планирано, в 15,00 часа те се събраха в двора на МБАЛ "Д-р Киро Попов". По време на протеста специалистите коментираха, че ако държавата не повиши трудовите им възнаграждения в размер на две минимални работни заплати, болницата ще остане без медицински сестри, защото през последните месеци оше шест сестри са напуснали лечебното заведение, съобщава karlovopress.com 

Припомняме, че исканията на медиците от цялата страна остават същите, както и на първия протест на 1 март. Настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата в размер на две минимални работни заплати за страната, връщане на медицинските стандарти, възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика, промяна в категорията труд, премахване на търговските дружества в здравеопазването.

Също така искат допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността), по-високо заплащане на нощния труд, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година, както и сключване на колективен трудов договор на национално ниво, задължителен за всички структури в здравеопазването.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина