Малки и големи месят хляб, рисуват с брашно и правят сувенири от тесто в празник на хляба в Карловско

Автор: Plovdiv Now 12336
Малки и големи месят хляб, рисуват с брашно и правят сувенири от тесто в празник на хляба в Карловско

Празникът на обредните хлябове и пити популяризира българските традиции, свързани с кулинарната култура, съчетани в българската обредност с народните песни и танци - ярък израз на националните ни характер и култура. „Фестивал на обредните хлябове и пити - месим, за да се смесим и забавляваме“ ще събере малки и големи от всички краища на страната на открита сцена в центъра на село Куртово, община Карлово на 22 юни от 10.30 да 23.30 часа.

Гостите ще могат да се включат в работилници за замесване на хлябове и питки на открито, рисуване върху брашно, изработване на сувенири от тесто, за да покажат, че пред хляба всички са равни и месенето е терапия за душата.

Специалисти от „Хлебна къща“ Пловдив ще покажат как общностното месене на хляб може да се използва като терапевтичен, социален и образователен метод за сплотяване на хората.

В програмата са предвидени множество събития, сред които са изложба-базар на оригинални обредни хлябове и пити, предварително приготвени от участниците, както  и изложба от приготвени на място обредни хлябове и пити в работилниците на открито, като необходимите продукти ще бъдат предоставени от организаторите. Организаторите ще предоставят маси за разполагане на продукцията и на обредните хлябове на участващите.

В среща-надиграване с конкурсен характер на клубове за народни хора ще се включат любителски клубове и танцови формации, без възрастови ограничения. Празникът предоставя възможност и за творческа изява - надпяване, надсвирване и надиграване (индивидуално и групово) на любители от всички възрасти.
Творческа комисия ще оцени надиграването на клубовете за народни хора. Ще бъдат връчени диплом и плакет за І, ІІ и ІІІ място. Всички участници във фестивала ще получат грамоти и сувенири. Най-атрактивно приготвените питки и обредни хлябове ще бъдат отличени с диплом и сувенир от организаторите.

Фестивалът се организира за първи път и е част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на култура. Организатори са НЧ „Пробуда-1933“ село Куртово, Кметство село Куртово, със съдействието на Фондация „Пловдив 2019“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина