Лихварят от карловското Столетово остава в ареста

Автор: Plovdiv Now 8104
Лихварят от карловското Столетово остава в ареста

33-годишният лихвар от карловоското село Столетово, раздал незаконно заеми за близо 30 хиляди лева, остава в асреста. Апелативен съд – Пловдив потвърди определението на Окръжен съд, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Той е въртял доходоносния бизнес от юни 2017 година до момента на ареста си. Установени са били повече от 40 човека,  които са вземали пари на заем от 33-годишния мъж в размер на от 100 до 1000 лева. Част от тях са били заплашвани и с физическа разправа, в случай на закъснение на връщане на сумите, ведно с уговорените лихви.

Апелативните магистрати прецениха, че от събраните до момента гласни, писмени и веществени доказателства може да се направи обосновано предположение, че лихварят е съпричастен към повдигнатите му две обвинения – за системно предоставяне на кредити срещу лихва и за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие и боеприпаси, намерени при претърсване  в дома му. Според данните от разпитите на 22 свидетели  той  е  извършвал незаконна лихварска  дейност от 2013 г. до задържането му през 2020 г.  

От дългия период на инкриминираната дейност, от големия брой пострадали и интензитета на извършване на престъплението, в което е обвинен 33-годишният мъж, произтича опасност той да  извърши престъпление, ако бъде  освободен срещу по-лека мярка за неотклонение, смята съдът. Някой от свидетелите се заявили, че изпитват страх за живота си от обвиняемия.

Апелативният съд не приема, че има опасност от укриване на лихваря, както и не взима под внимание данните, че той е бил съден за нанасяне на телесни повреди и  за хулиганство, тъй като е бил реабилитиран по право.

Определението на съда е окончателно.

Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка с ареста, където се намираше обвиняемият, а съдебният състав, прокурорът и защитникът бяха в зала в Апелативен съд – Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина