Личните лекари в Карлово се събраха на среща, на която обсъждаха въпроси, свързани с обслужването на пациенти в условията на коронавирус и какви трудности поражда процесът. Предстои да бъде оформено общо писмо до Министерството на здравеопазването и Здравната каса с искане общопрактикуващите лекари да имат възможност да правят PCR тестове и след това да насочват пациентите, съобщава karlovopress.com.
 
"В момента джипитата имат право само да консултират пациентите по телефона. PCR тест може да си позволят само хората, които имат финансова възможност. На срещата присъстваха и управителите на карловската болница и Медицинския център. Те призоваха за по-голямо взаимодействие между здравните структури", каза Минев.
 
Д-р Попова коментира, че към момента има разписан алгоритъм за обслужването на пациенти със симптоматика на коронавирус. По думите й, ако държавните структури вземат решение има възможност джипитата да правят PCR тестове и след излизане на резултата да дават направления в зависимост от резултата.
 
"Това ще доведе до оптимизиране на процеса на работата между отделните здравни структури. Сега имаме право само да консултираме пациентите по телефона, които имат симптоматика на COVID 19 и, ако състоянието им се влоши да ги насочваме към здравни заведения. Никой пациент не е оставен без консултация, но алгоритъмът към момента не позволява пациентите да идват в кабинетите", каза още д-р Попова.