Карлово посрещна гостите на празника с домашен хляб и чай от лавандула

Автор: Plovdiv Now 5814
Карлово посрещна гостите на празника с домашен хляб и чай от лавандула
Историческият музей и Етнографският комплекс „Старинно Карлово“ посрещнаха своите гости с много изненади за празника на  лавандулата. Гостите на музея имаха възможност да видят демонстрациите замесване и изпичане на хляб в подница с връшник представени от самодейците на НЧ „Христо Ботев-1936 г.“ с. Горни Домлян и певческата група „Ведрина“ при НЧ „Развитие-2016 г.“ с. Ведраре, Карловска община.
 
Преди повече от 80 години не е имало българска къща без подница и връшник. Това е бил единствения начин да опечеш пита, баница или печено ястие Традиционният български хляб е кръгъл като слънцето, което дарява плодородие на земята, затова и глиненият съд за печене на хляб е кръгъл, припомнят от музея.
 
Гостите можеха да дегустират домашно приготвени тестени изделия от сръчните ръце на участниците, както и да се почерпят със сироп и чай от лавандула. Освен демонстрациите лавандуловарене и плетене на гайтан, всички гости на музея имаха възможността да се насладят на прекрасните народни танци, изпълнени с много настроение от фолклорен танцов състав „Жар“ с. Ведраре.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина