Кукери, музиканти и танцьори от карловското Столетово ни прославиха в Москва

Автор: Plovdiv Now 16151
Кукери, музиканти и танцьори от карловското Столетово ни прославиха в Москва
Самодейци и кукери от читалище „Христо Ботев – 1928 г.“ в карловското село Столетово прославиха България на фестивала "Московска Масленица“ от 21 до 27 февруари на Манежния площад. Центърът на руската столица се превърна в огромна сцена, на столетовската кукерска група  представи богата фолклорна програма. Традиционно празникът се отбелязва в края на зимата, като празненствата напомнят за идването на пролетта и гоненето на злите сили, подобно на българския Сирни заговезни.
 
В продължение на седем дни събралото се руско множество, сред което и голяма българска общност, се наслаждаваха на автентични български традиции и обичаи. Наред с уникалните кукерски игри, под съпровода на тъпани и гайди, на площада се вихриха и кръшни български хора.
 
Всеки ден, между 12.30 и 19.30 часа, през седемте фестивални дни кукерската група от Столетово беше част от представителни дефилета. Хиляди развълнувани гости, преминавайки през центъра на руската столица по време на фестивала, си правиха снимки  с участниците и ги поздравяваха.
 
Зинаида и Анатолий Столетови – родственици на генерал Столетов, пристигнаха на фестивала, за да се срещнат със своите приятели от едноименното карловско село. 
 
Източник: librarystoletovo.wordpress.com
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина