Кристална роза за фотограф от Карлово за 70-годишен юбилей

Автор: Plovdiv Now 1584
Кристална роза за фотограф от Карлово за 70-годишен юбилей
Кристална роза и поздравителен адрес от кмета д-р Емил Кабаиванов получи карловският фотограф Мария Сюпюрдекова по повод нейната 70-годишнина, която тя празнува днес, 1 декември.
 
„Поздравявам Ви за творческия ентусиазъм и волята да работите чрез обектива, който никога не лъже. Запазете своя усет към красивото и умението да представяте Вашата работа по подходящ начин пред обществото. Бъдете здрава, следвайте своите цели и се радвайте на обичта на близки и приятели!“, се казва в поздравителния адрес.
 
Мария Сюпюрдекова е родена на 01.12.1950 г. в Карлово. Преминала е професионално обучение в техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“ София (днес Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография). С дипломната си работа на тема „Стари български занаяти“ показва пристрастието си към историята и културните традиции в своя роден край.
 
Тази линия в творчеството си Мария продължава и с първата си самостоятелна изложба през 1975 година, на тема „Карловката“, която гостува и в други градове на страната. Оттогава до днес със своите над 20 самостоятелни изложби и с цялостната си дейност тя доказва обичта и преклонението си пред миналото и отговорността си към настоящето и бъдещето на своя град и общината.
 
Благодарение на упоритата й издирвателска работа, във фоайето на Община Калово днес могат да се видят снимките на кметовете на града от 1878 година до днес. Нейно дело са и портрети на всички носители на Наградата на Карлово през годините.
 
Името на Мария Сюпюрдекова е включено в книгата „180 причини да се гордеем, че сме карловци“, издадена от ученици на СУ „Христо Проданов“ по повод 180 години от рождението на Васил Левски.
 
Източник: Община Карлово
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина