Красиви мартенички в центъра на Карлово, ковид не попречи на традицията

Автор: Plovdiv Now 28781
Красиви мартенички в центъра на Карлово, ковид не попречи на традицията

Продажбата на мартеници в Карлово тази година започна по средата на февруари. 15 дни преди да дойде Баба Марта, по сергиите в града вече е пълно с червено-белите украшения, видя ПБ Новинар.

Тенденцията, която диктуват тази години търговците, е към по традиционни плетки. Гривните са с вплетени нишки – червен и бял цвят, актуални са цветните пискюли, като основните багри, различно от бялото и червеното, са зелено и жълто. Разнообразието всяка година е все по-голямо. 

Продавачи коментираха, че най-силните дни за продажба са на празника, изкупува се почти всичко, което е по шандовете. Обичайно, голяма част от изложилите бяло-червената символика, предлагат изделията си от поне няколко години в Карлово и пандемията, не се отразява на традицията.

„Има разнообразие от китайска стока, но не са толкова красиви като ръчно изплетените и нагласени от нас, но пък са по-евтини“, разказа Пенка Николова. Тя е от години в този бизнес и познава тънкостите му. Дали ще изберете класическа или малко по-нетрадиционна мартеница, няма значение. Най-щастливи са децата, радостни са и сънародниците ни в чужбина, когато получат подарък от родна България, докато са в чужди земи. Важен е жестът и желанието да се спази традицията – да закичиш любимите хора на 1 март за здраве, дълъг живот, плодородие и изобилие“.

Както всяка година и сега щандът на Туристически Комплекс „Старинно Карлово“ привлича вниманието с ръчно изработени мартеници от плъстена вълна и гривнички и колиета избродирана българска бродерия.
Базарът традиционно ще продължи до първите дни на март.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина